måndag 8 april 2013

Planlösningen i vårt kök // La disposition de notre cuisine

 
Nuvarande planlösning / Disposition actuelle
 
På tal om kök. Jag fick en idé angående vårt kök hemma i Malmö som jag bara var tvungen att få ner på papper för att se om den höll. Vi är ju egentligen nöjda med köket som de tidigare ägarna satte in, men det skulle kunna bli ännu bättre - och att drömma är ju gratis;). Idén jag fick var att skapa ett mer öppet och ännu ljusare rum - med matbordet i mitten:
 
Alternativ planlösning / Disposition possible
 • Ett fjärde fönster sätts in (blindfönster idag) under vilket diskhon placeras (=utsikt mot trädgården när man står och diskar)
 • En arbetsbänk löper längst hela väggen under fönsterna. Inga underskåp längst in mot hörnan, där det blir frukosthörna/arbetsplats.
 • Vår inbyggda bokhylla (som inte syns på bilden ovan) bredvid spisen åker ut och ett av kyl/frysskåpen flyttas dit.
 • På motstående vägg ett eller flera vitrinskåp med massor av plats för kokböcker, dukar, porslin...
 • En öppenspis/kamin sätts in där kylskåpen står nu (möjligt då murstocken är precis bakom). Jag tänker mig en fåtölj bredvid som lätt kan dras fram framför brasan. Det andra kylskåpet får ta plats i källaren.
 • Gamla pardörrar med glas mellan vardagsrummet och köket är en dröm jag har, och det skulle skapa en härlig "verandakänsla" i det nya köket.
 
 
Jag blir väldigt sugen får jag säga! Utsikt från både diskho och arbetsplats, plats för öppen spis... Att matbordet är i centrum är suveränt till vardags tänker jag, men till fest mindre, om man inte vill sitta i köket och äta. En annan nackdel är att man ser eventuell disk direkt när man kommer in i rummet. Idag är diskbänken dold bakom barbänken, vilket så klart är kanon.

Vad skulle ni föredragit? Matbord mitt i köket eller mer separat som vi har det nu?
 
Quelle disposition préfériez-vous? La table à manger au centre de la pièce ou plutôt separée comme à l'heure actuelle?
 

8 kommentarer:

 1. Jag tycker ert kök ser helt underbart ut som det är! Men vilket ljusinsläpp och vilken rymd det blir i ditt nya förslag...och så mysigt med en öppen spis eller kamin i köket! Svårt val, men det nya förslaget är lockande(under förutsättning att ni kan behålla det fina brädgolvet)...:-) Fina skisser!
  Kram Christina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack söta du! Ja, brädgolvet ska vi absolut behålla! Eventuellt måla det i ljusgrått. Kram

   Radera
 2. Hej Eva...vilket fint perspektiv du har gjort...riktigt bra!!
  Visst är det bra att tänka om och prova olika lösningar....det ni har är väldigt mysigt med en öppen härlig planlösning. Det jag gillar är tillgången till fönster, ett behov som jag känner stärker den befintliga lösningen....

  Klart att en kamin vore ju helt underbart som ger värme i köket en riktig mysfaktor, arbetsplatsen vid fönstret är en tillgång. Att få pardörrar går bra i båda alternativen.

  Sen kommer tanken att renovera/riva eller ändra som till synes redan nu är ett stilrent kök känns lite som att kasta pengar i sjön, varför inte njuta av det som finns och lägg pengarna på att ha lite längre semester och njut av livet, det är verkligen kort....


  Lycka till och fortsätt med dina tankar, planeringar, ritningar och perspektiv...riktigt bra gjort.

  Kram Inger

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för dina fina och kloka ord Inger!
   Ja, visst har du rätt i att det är synd att ändra om i ett relativt nytt kök. Nu har jag i alla fall fått tänka tanken fullt ut så att den inte snurrar runt där uppe - och så får vi se med tiden om det blir något av eller inte:) Kram!

   Radera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 4. Bord mitt i rummet ...kan inte låta bli att älska det ..:)

  Ha en fin dag.
  / Pernilla

  SvaraRadera
 5. Inte dumt alls Eva! Och trevligt att lätt kunna slinka ut i trädgården

  SvaraRadera
 6. Åh, Eva! Jag älskar dina skisser, men det vet du ju redan!
  Och härliga tankar och planer du har. Ert kök är underbart som det är, men som du skriver, är det bra att få tänka/rita tanken fullt ut!
  Kram Jenny

  SvaraRadera